Postzegelvereniging Onderling Contact, Bergen op Zoom  Opgericht 24 oktober 1955
 

Stolpersteine Walter Süskind

Stolpersteine Bergen op Zoom                                              oktober 2024
De Hans Kerstenstichting heeft door onderzoek aangetoond dat 26 Joden woonachtig zijn  geweest in Bergen op Zoom en vermoord zijn door de nazi‘s. De gemeente heeft toestemming gegeven om voor deze slachtoffers Stolpersteine te leggen. Dit zijn herinneringsstenen, ook wel struikelstenen genoemd, die in de jaren ‘90 van de  vorige eeuw zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig.  Ze liggen in trottoirs voor de huizen van de voormalige bewoners die slachtoffer zijn  geworden van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plaatsen van deze stenen  heeft tot doel om de namen en herinneringen aan deze slachtoffers levend te houden. Een  aloud Joods gezegde luidt: Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd. Daarom  wil de stichting een struikelsteen leggen voor elk slachtoffer dat in Bergen op Zoom heeft  gewoond.

De eerste steen is voor Walter Süskind: geboren 29-10-1906 en vermoord op 28-02-1945.

In 1938 wordt Walter Süskind, directeur van een margarinefabriek, in Duitsland ontslagen,  omdat hij jood is. Walter heeft de Duitse en de Nederlandse nationaliteit. Hij wil weg uit Duitsland en kiest voor Bergen op Zoom, dat dichtbij de Belgische grens ligt. Hier hoopt hij Duits-Joodse vluchtelingen over de grens te helpen. Hij krijgt een baan als vertegenwoordiger en vindt een goede woning. Zijn vrouw Yvonne en haar moeder, Auguste Natt-Strauss en zijn eigen moeder Frieda Süskind-Natt komen over. Plotseling staan in maart 1942 de Duitsers laat in de avond voor de deur. Ze worden in auto’s gepropt en naar Amsterdam ontvoerd. Walter wordt beheerder van het Joodse personeel in de Hollandse Schouwburg, de verzamelplaats van de opgepakte joden.
Als geboren Duitser weet Walter de Duitsers, maar ook Hauptstürmführer Ferdinand Aus der  Fünten, om zijn vinger te winden, terwijl hij samen met mevrouw Pimentel, directrice van de  crèche schuin tegenover de Hollandse Schouwburg, en enkele vertrouwelingen het  gewaagde plan smeedt om kinderen weg te smokkelen in een tas, doos of koffer door kinderverzorgsters die ermee naar buiten lopen. Op 23 september 1943 wordt Walter op  straat gearresteerd. Nog diezelfde nacht wordt het hele gezin gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd. Na luttele weken in Theresienstadt worden  ze op de trein naar Auschwitz gezet. Johanna, de kleine Yvonne en Walters moeder Frieda zijn bij aankomst op 25-10-1944 vermoord. Walter wordt voor werk uitgekozen. Als de Russen naderen ontruimen de Duitsers Auschwitz. Op een van de dodenmarsen vindt Walter van uitputting de dood op 28-02-1945. Hij heeft 600 kinderen het leven gered, maar zijn eigen kind heeft hij niet kunnen redden.
Bron: Profielen - Struikelstenen Bergen op Zoom (struikelstenenboz.nl)

Stolpersteine Walter Süskind
2024
Stolpersteine def BoZ 2024.pdf (159.06KB)
Stolpersteine Walter Süskind
2024
Stolpersteine def BoZ 2024.pdf (159.06KB)