Antoniusmolen Halsteren
Langs de Halsterseweg 57, de doorgaande weg naar Bergen op Zoom, torent een witte ronde stenen bergkorenmolen, net buiten de dorpskern, boven de bebouwing uit. Uit de sluitsteen boven de inrijpoort staat boven een bloemafbeelding: SANCTO ANTONIO XIII JUNII MDCCCXVIII. Hieruit blijkt dat de molen een jaar na de bouw in 1817 is toegewijd aan bovengenoemde volksheilige. Stichters waren de Berg op Zoomse broodbakkers Hendrik Daverveldt, Adriaan Dietvorst en Johannes Goossens. Nadat Goossens en vervolgens Daverveldt hun aandeel verkopen blijft Dietvorst als enige eigenaar over.
In 1844 wordt Dietvorst opgevolgd door de Wouwse herbergier en grutter Petrus Antonius Sprangers die de molen overdoet aan Cornelis Schrier.
Daarna komt de molen in bezit van de familie Moerland, welke de laatste generatie beroepsmolenaars vormt die met behulp van windkracht graan op de molen maalt. De in 1951 opgerichte firma Anthonie Moerland en Zonen gaat in 1969 over in de firma G. Moerland en Zoon.
De windmolen met fraaie seringenstruiken rondom de molenberg oogt als een Zeeuwse molen. De Zeeuwse molenmaker De Groot uit Kruiningen herstelt in 1947-48 de opgelopen oorlogsschade.
Op de met dakleer beklede kap staat een fraai rood windvaantje in een molenvorm. Opvallend zijn de luiken in de romp, die iets open gezet kunnen worden en de steigergaten rondom aan de bovenzijde van de romp. De molenbelt is ook te bereiken via een buitentrap die naar de drie toegangsdeuren in de molenromp leidt.
Op maandag 12 augustus 2002 breekt van de toen voor "voor de Prins" draaiende molen een roede-eind af. Om toch met één roede verder te malen is het overgebleven roede-eind verwijderd. De korenmolen is bedrijfsmatig in gebruik totdat molenaar en eigenaar Frans Moerland in 2011 komt te overlijden.
In 2002 is de Stichting Vrienden van de Antoniusmolen opgericht en heeft als doel het herstellen, restaureren en behouden van de Antoniusmolen. In 2012 zijn grote herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de vloeren en het metselwerk, hetgeen in de 2de wereldoorlog schade heeft opgelopen.
Sinds juni 2011 is de vrijwillige molenaar Corneel Droogers elke woensdagmiddag en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.30 uur aanwezig om de molen te laten draaien. De molen is op deze tijden te bezoeken en er zijn diverse bakmixen, gemaakt met ambachtelijk molenmeel, te koop.
Bronnen: www.antoniusmolen.nl
www.molens.nl van “De Hollandsche Molen”, vereniging tot behoud van molens in Nederland.